Til hovedinnhold

Lamper

Lamper er noe det finnes uendelig mange varianter av. Her finnes det design som passer for alle, om det er vegglampe, pendel eller taklampe.

De fleste lamper er i utgangspunktet enkelt å montere, men det er viktig at man alltid leser bruksanvisning nøye. Det er viktig at jording og tilkobling utføres riktig, og dersom du er i tvil om hvordan det gjøres så må du kontakte elektriker.

Fordelen med lamper

  • Stort utvalg
  • Fungerer som del av interiør
  • Enkel og rimelig installasjon

Hvorfor bør du velge lampe?

Det er mange fordeler med lamper.

  • En lampe kan erstatte mange downlight eller spot, og gi bedre lys. Eksempel på det kan være i garderoben der man ønsker mye lys som ikke gir mye skygger.

  • Lamper kan være med å lage variasjon i belysningen.

I oppholdsrom kan du kombinere forskjellig type belysning, men ikke nødvendigvis alle. Vegglamper, downlight, spot, leselampe, bordlampe og lyslister kan være eksempler. Det du skal oppnå er å få lys som skaper litt dynamikk i rommet, og at de forskjellige valgene lyser opp forskjellige flater i rommet.

Lampe med flott design over spisebord. Foto.

Viktig å tenke på med lampe

Krav og regler

Dersom du ønsker å montere lampe på bad eller ute, så bør du sjekke om den tåle fukt. Det ser du blant annet på at den har en IP-klassifisering som er IP44 eller høyere.

Plassering og antall

Det finnes mange ulike lamper, og hvor du bør plassere dem er avhengig av både rommet, hvordan du selv tenker å bruke rommet, og lampen. Lamper kommer ofte som et supplement til downlight, lyslist og spotter, og du må tenke helhetlig på hvordan du skal lyse opp rommet.

Moderne lampe fra NorDesign i et enkelt miljø over stuebord. Illustrasjon
Foto: NorDesign

Design

Våre elektrikere har et stort utvalg å velge blant, både for taklamper, vegglamper og til utendørs bruk. Derfor kan vi alltid finne en lampe som passer inn i din stil.

Kan du installere lamper selv?

Dette kan du gjøre selv

Du kan kanskje gjøre noe av jobben selv, men det er enkelte deler en elektriker må ta seg av. Eksempel på noe du kan gjøre selv er å klargjøre lampen for montering dersom det er en lampe som må settes sammen. Du kan også henge opp lampen og la elektriker ta seg av tilkobling i enkelte tilfeller.

Sort taklampe over stuebord, kombinert med downlights i taket. Foto
Foto: Halmøy Foto

Dersom lampen skal henge i en krok og kobles til med kontakt, sukkerbit eller kroneklemme kan du montere den selv.

Dette må elektrikeren gjøre

Elektrikeren må legge opp ledninger til det punktet du ønsker at lampen skal installeres på, og det samme med brytere eller dimmere.

Taklampe i ekstra stor stue
Foto: Halmøy Foto

Hva er prisen for å montere en lampe?

Når du skal montere lamper er det to hensyn du må ta:

  1. Selve lampen kan koste alt fra noen hundrelapper til mange tusen kroner. Våre elektrikere har et stort utvalg å velge blant, og de kan hjelpe deg å finne lamper som passer inn i din stil, gir det lyset du ønsker og har en pris du kan være fornøyd med.

  2. Installasjonen av lampen er ikke alltid en stor jobb, så ofte lønner det seg å gjøre dette sammen med andre ting. Det kan være du trenger ekstra stikkontakter, montere elbillader eller installere lydanlegg i taket. Ved å planlegge flere installasjoner samlet utnytter du våre elektrikere på en god måte, og unngår at en stor del av kostnader går med til å kjøre og avtale jobben med deg for hver gang du skal ha noe montert.

Bestill befaring eller installering

Ønsker du å installere en lampe nå, eller kanskje ta en befaring først? Våre elektrikere hjelper deg med både råd og montering.

Finn elektriker nå